Breu anàlisi de les eleccions autonòmiques a Ciutat Vella

Ja ha passat una setmana de les eleccions autonòmiques. Una setmana des de que la CUP – Alternativa d’Esquerres vam aconseguir, gràcies als 126.219 vots obtinguts, entrar al Parlament de la Ciutadella amb 3 diputades. Des d’aquest bloc volem compartir amb vosaltres una brevíssima anàlisi dels resultats electorals al nostre districte.

En el global de districte (i en cadascun dels barris) la primera força de les eleccions ha continuat sent l’abstenció: 23.063 persones d’un total de les 51.745 censades varen decidir no anar a votar, la qual cosa suposa un 44,57% del total. Això sense comptar totes aquelles persones que viuen al nostre districte però que no tenen dret a vot. El següent gràfic dels resultats a Ciutat Vella ens permet visualitzar com l’abstenció és molt més alta que el suport obtingut per cap candidatura. Segueix l’enllaç per tal de poder veure els resultats per barris i amb molt més detall.

Si descomptem l’abstenció, la qual cosa és molt descomptar en unes eleccions en què la participació ha estat elevadíssima en el conjunt del territori, veiem que el partit més votat ha estat CiU, que ha obtingut poc menys d’una quarta part dels vots emesos (6.954 vots, el 24,44%), mentre que ben a prop hi ha un grup de quatre partits que es mouen entre el 12 i el 15% dels vots: ICV-EUiA ha estat la segona força més votada (amb 4.184 vots, el 14,70%); la tercera força ha estat ERC (amb 4.056 vots, el 14,25%); el PSC ha estat la quarta força (amb 3.849 vots, el 13,52%); i el PP ha estat la cinquena força (amb 3.579 vots i el 12,57%).

La CUP – Alternativa d’Esquerres hem obtingut 1.779 vots i el 6,25%, tot just dos vots per sobre de Ciutadans.

Prou lluny de totes aquestes candidatures, que han obtingut representació al Parlament, han quedat Solidaritat i Plataforma per Catalunya, les quals han recollit 436 i 388 vots respectivament.

Dels resultats per barris cal destacar que al Raval el PSC i el PP han aconseguit ser segona i tercera força respectivament, amb molts pocs vots de diferència respecte ICV-EUiA i ERC, quarta i cinquena força respectivament. Que al Gòtic el PSC ha baixat fins la cinquena força i la CUP-Alternativa d’Esquerres ha obtingut el seu millor resultat al districte amb 395 vots (el 8,09%). Que a la Barceloneta ERC ha estat la segona força i ICV-EUiA ha baixat fins la quarta posició. I que a Santa Pere, Santa Caterina i la Ribera els resultats s’han assemblat molt als resultats globals del districte.

Vist amb la perspectiva dels darrers anys, el PSC segueix caient en suport electoral, el PP i ICV-EUiA han anat augmentant paulatinament el seu suport i ERC ha recuperat gran part del suport electoral obtingut a les eleccions autonòmiques de 2003, quan va obtenir 4.949 vots. Mentrestant, la CUP-Alternativa d’Esquerres ha quasi quadriplicat el resultat que obtingué a les municipals de 2011 com a CUP-Alternativa per Barcelona (de 494 a 1.779 vots), i Ciutadans ha doblat el suport que obtingué en les autonòmiques de fa 2 anys (801 vots).

Pel què fa a Solidaritat, malgrat fer una campanya molt activa als nostres barris, no han pogut mantenir el suport obtingut fa 2 anys i han passat de 830 vots a només 436 ara. Finalment Plataforma per Catalunya no ha aconseguit ni tant sols igualar el millor resultat que han obtingut mai a Ciutat Vella (els 573 vots de 2010) quedant de nou per sota de SI amb 388 vots.

Algunes coses més sobre les eleccions…

Deixem aquí aquest breu anàlisi de les darreres eleccions municipals a Ciutat Vella.

Des del nucli de campanya de Ciutat Vella hem fet ja una primera valoració de la campanya i dels resultats obtinguts als nostres barris, valoració que només pot ser positiva tenint en compte que hem aconseguit 1.779 vots (és a dir, el 6,25% dels vots emesos) en les primeres eleccions autonòmiques a què ens presentàvem. Valorem molt positivament la diversitat de gent que ha votat la CUP, així com les mostres de suport de totes les persones que us vàreu acostar a nosaltres el dia de les eleccions per expressar-nos la vostra confiança i les vostres ganes de que les coses puguin canviar.

En les properes setmanes seguirem celebrant assemblees obertes amb l’objectiu d’analitzar les problemàtiques dels nostres barris i poder teixir llaços de col·laboració amb els moviments de base i les lluites veïnals que hi tenen lloc. Entenem que la democràcia de veritat es construeix dia a dia als nostres barris, als nostres llocs de treball i a les nostres cases, és per això que les 3 diputades de la CUP – Alternativa d’Esquerres es posaran al servei de les propostes que neixin i es desenvolupin en les assemblees obertes que tindran lloc arreu del territori en les properes setmanes.

Salut!

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Breu anàlisi de les eleccions autonòmiques a Ciutat Vella

  1. Retroenllaç: Resum de l’assemblea oberta de la CUP a Ciutat Vella (17/12/2012) |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s