Acte contra la privatització de l’espai públic

 

cartell_titellaires

L’espai públic com a mercaderia privada és una d’aquelles realitats que costa trobar-ne el punt d’ origen. Com hem arribat fins aquí? Com hem interioritzat aquest axioma? Són qüestions que mereixen parar i pensar-hi una estona. Però la reflexió que avui volem fer és aquella que ens porta a prendre consciència que aquesta realitat es reversible, i que recuperar els nostres carrers i places és a les mans de les veïnes i veïns del barri.

D’on han sortit totes aquestes terrasses? Perquè la gent que treballa al carrer ha de fugir quan s’acosta la Guàrdia Urbana? Tenen alguna relació aquestes dues preguntes? Doncs aparentment, la pèrdua d’espai públic i l’avenç de negocis que en treuen profit estan estretament relacionats. Avui dia, a les nostres places els nens i nenes tenen prohibit jugar a la pilota perquè molesten als usuaris de les terrasses privades. I ho assumim com si fos una cosa natural. El pitjor és que aquesta tendència s’està agreujant: la privatització de l’espai públic s’intensificarà a Ciutat Vella amb l’aplicació del nou Pla d’Usos aprovat per CiU i PP, que obre la veda a la proliferació de restaurants i a la privatització del nostre patrimoni.

Els artistes de carrer, juntament amb les veïnes i veïns del districte, són un dany col·lateral en tot aquest procés. Han vist com de manera continuada s’han anat reduint tots els espais de llibertat que els permetien desenvolupar la seva feina en condicions, fins al punt d’ haver d’incorporar la repressió dins l’ estructura dels seus espectacles: per on marxar, material ràpid de recollir, despesa en multes, etc.

És per això que fem nostra la reivindicació del col·lectiu de titellaires, que demana tenir una plaça autogestionada on hi puguin dur a terme els seus espectacles. Des de la CUP Ciutat Vella pensem que aquesta és una demanda de mínims, i considerem que l’escenari desitjable seria establir un espai on veïnes i artistes poguessin gestionar aquesta relació entre l’art i la vida de barri.
L’espai públic és de totes, la seva funció no és reportar beneficis econòmics sinó constituir un punt de trobada i enfortir la cohesió social, potenciant les xarxes veïnals i col·lectives.

NO a la privatització de l’espai públic,
EL CARRER ÉS NOSTRE!!!!

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s